Conferència sobre Medicina Tradicional Xinesa i Acupuntura

03/11/2010

El dia 15 d'octubre a les 19 hores a l'hotel d'Entitats de la Pau, ACCU Catalunya va organitzar una conferència sobre Medicina Tradicional Xinesa i Acupuntura, impartida per la Dra Wen-Hsiu Hu.

MEDICINA TRADICIONAL XINESA I ACUPUNTURA

És divendres 15 d'octubre, a la sala d'actes de l'Hotel d'Entitats de la Pau de Barcelona, es respira un aira ple d'il·lusions, el nostre president mostra a tots les assistents el disseny de la nova pàgina web d'ACCU Catalunya.

 Parlem i conversem els uns amb els altres en un ambient distès, fins que cap als vols de dos quarts de vuit entra a la sala la Dra. Wen-Hsiu Hu. A la sala es fa silenci, la seva presencia omple el recinte de pau. Aquesta pau es converteix en confiança en el moment que la sentim a parlar. La Dra. Wen ens parlarà sobre Medicina Tradicional Xinesa i Acupuntura.

 Per entendre aquestes dues tècniques cal entendre primer la seva filosofia. Una teoria comú en la majoria de teràpies orientals es la filosofia del Yin y el Yang. Les seves regles fonamentals són: 

  1. Oposició / Antagonisme: el Yin és l'oposat al Yang i a l'inversa.
  2. Interdependència: l'un depèn de l'altre i l'altre de l'un. Sempre hi ha un punt blanc dins la foscor i un punt negre en mig de la claror, d'aquesta manera s'aconsegueix l'equilibri.
  3. Creixement / Descens: si hi ha molta energia Yin, l'energia Yang baixa, també passa a l'inrevés.
  4. Transformació: l'equilibri entre les dues energies dóna com a resultat un estat de bona salut.

A la Xina, l'acupuntura, les herbes i el qigong són la medicina tradicional però també s'utilitza, i cada vegada més, la medicina occidental. Ambdues es complementen. El que hem de tenir molt clar és que el nostre cos està ple d'energia (qi). La paraula xinesa “qi” és un terme genèric per determinar l'energia vital, evidentment un individu sa en té més que un individu malalt. Segons la teoria mèdica xinesa la salut implica un aport ple i fluid de qi. Utilitzant una metàfora moderna, podem contemplar el cos com si fos una bateria que pot perdre, mantenir o augmentar la seva càrrega.

Existeixen tres fonts principals de qi: respiració, aliment i constitució. L'aire i l'aliment es barregen per formar el “qi nutritiu”, que circula per tots es meridians d'acupuntura fins arribar a tots els teixits del cos.

Mentre que l'aire i els aliments són qi adquirit, la tercera font de qi és innata. És a dir, tenim una energia innata des de que naixem, és la que heretem dels nostres pares i una altra que és la que anem adquirint al llarg de la nostra vida, segons ens cuidem aquest qi adquirit serà de millor o pitjor qualitat.

Només podrem treure benefici d'aquesta energia curativa si pot arribar allà on és necessària. Per aquest motiu és essencial que el qi flueixi per totes les cèl·lules del cos, transportant oxigen i nutrients, desfent-se de les deixalles. Els xinesos reconeixen aquesta analogia en el dit: “Allà on va el qi, la sang flueix”.

El qi és una força invisible, subtil. Saben que existeix de la mateixa manera que sabem que existeixen el sol i el vent.

 El nostre cos està ple de canals, anomenats meridians per on flueix el qi. A l'Acupuntura, unes fines agulles s'insereixen a parts del cos on el flux del qi es veu impedit. Se suposa que aquest qi bloquejat, com l'aigua estancada, crea malalties. Quan el qi no flueix, unes àrees del cos tenen massa energia (un estat Yang), unes altres queden esgotades, amb molt poca energia (un estat Yin). Les agulles d'acupuntura obren els dics per poder drenar els excessos i omplir els vuits, restaurant la salut.

La medicina tradicional xinesa es basa, en bona part, en la teoria dels cinc elements:

                                      Aigua (ronyons, bufeta)

Metall (pulmó, budell gros)        Terra (estómac, melsa)        

 Fusta (fetge, ves. Biliar)

Foc (cor, budell prim)

La Terra és l'element mare; els òrgans que se li associen, estómac i melsa, proporcionen energia a tot el cos. Aquests dos òrgans són aparellats, Yin i Yang respectivament.

Tant a Occident com a Orient s'afirma que els aliments són energia. El menjar és la única medecina que ingerim en grans dosis varies vegades al dia, cada dia de l'any, durant tota la vida. La clau està en utilitzar la teoria dels Cinc Sabors (dolç, salat, àcid, picant i amarg)

pel bon manteniment de la salut. Cal assegurar-se de que, a la major part dels menjars, no es menja ni massa quantitat d'un sabor ni molt poca. Com a teràpia, els metges xinesos aconsellen als seus pacients que mengin més quantitat d'un sabor en concret per tractar l'òrgan intern relacionat.

Aquí teniu la taula dels Cinc Elements amb totes les seves equivalències:

 

REFERÈNCIA

FUSTA

FOC

TERRA

METALL

AIGUA

POSICIÓ

est

sud

centre

oest

nord

ESTACIONS

primavera

estiu

5ª estació

tardor

hivern

CLIMA

vent

calor

humitat

sequedat

fred

COLORS

verd

vermell

groc

blanc

negre

ETAPES

naixement

creixement

elaboració

maduració

conservació

ÒRGANS

fetge

cor

melsa

pulmó

ronyó

ENTRANYES

vesícula biliar

budell prim

estómac

budell gruixut

bufeta

SABOR

àcid/agrós

amarg

dolç

picant

salat

ÒRGANO SENSORIAL

ull (vista)

llengua (tacte)

boca (vista)

nas (olfacte)

orella (oïda)

TEIXITS

tendons, lligaments  i ungles

vasos sanguinis

músculs

pell, pèl

ossos, dents, medul·la, cervell

SENTIMIENTS

còlera

alegria

reflexió

pena

por

PASIONS

còlera

alegria

preocupació

tristesa

por i terror

SONS

crit

riure

cant

plor

 

SECRECIÓ

llàgrimes

suor

saliva fluida

mucositat

saliva espesa

OLOR

fètid

cremat

perfum

nauseabund

podrit

ORIFICIS

òrbites oculars

 

boca

foses nasals

orelles i perineus

QUALITATS PSÍQUIQUES

ànima (memòria, inconscient, imaginació)

esperit (vitalitat, psiquisme, intel·ligència)

lògica (intel·ligència analítica)

instint animal, reflexos, prudència, avarícia

voluntat de viure

QUALITAT

decisió

intuïció

lògica

reflexos

voluntat

ASTRE

Júpiter

Sol

Saturn

Venus

Mercuri

CEREALS

blat

blat de moro

mijo

arròs

soja

CARNS

pollastre

xai

bou/vedella

cavall

porc

NÚMEROS

8

7

5

9

6

NOTES

DO

LA

MI

RE

SOL

En acabar la xerrada em va venir al cap un conte que em va explicar el meu mestre de Taiji, que ens pot ajudar a entendre la filosofia oriental en respecte a la vida:

MAIONESA I CAFÈ:

Quan les coses a la vida ens superen, quan les hores del dia no són suficients, recorda el pot de maionesa i cafè...

Un mestre davant de la seva classe de filosofia, sense dir paraula va agafar un pot gran i buit de maionesa, i aleshores va procedir a omplir-lo de pilotes de golf.

Després va preguntar als seus estudiants si el pot estava ple.

Els estudiants van estar d'acord en dir que sí.

Així, el mestre va agafar una caixa plena de caniques i la va buidar dins el pot de maionesa. Les caniques van omplir els espais buits entre les pilotes de golf.

El mestre va tornar a preguntar als estudiants si el pot era ple i ells van tornar a contestar que sí.

Aleshores, el mestre va agafar una caixa amb sorra i la va buidar al pot. És evident que la sorra va ocupar els espais buits i el mestre tornà a demanar si el pot era ple.

Aquesta vegada els alumnes van respondre un sí unànime ...

El mestre, ràpidament, va afegir dos tasses de cafè al contingut del pot i, efectivament, va omplir tots els espais buits entre la sorra.

En aquesta ocasió els estudiants van començar a riure. Quan les rialles es van anar apagant, el mestre va dir: “Vull que us adoneu que aquest pot representa la vida.

Les pilotes de golf són les coses més importants, com la família, els fills, la salut, els amics, l'amor, coses que t'apassionen. Són coses que, encara que perdéssim tot lo demés i només ens quedessin aquestes, les nostres vides encara serien plenes. Les caniques són les altres coses que ens importen, com el treball, la casa, el cotxe ... La sorra és tot lo demés, les petites coses. Si poséssim primer la sorra al pot, no hi hauria espai per les caniques ni per les pilotes de golf. El mateix passa a la vida. Si utilitzem tot el nostre temps i la nostra energia en les coses petites, mai tindrem lloc per les coses realment importants. Para atenció a les coses que són crucials per la teva felicitat. Juga amb els teus fills, dóna't temps per anar al metge, ves amb la teva parella a sopar, practica el teu esport o afició favorita. Sempre hi haurà temps per netejar la casa, per reparar la clau de l'aigua, ... Ocupa't primer de les pilotes de golf, de les coses que realment t'importen. Estableix les teves prioritats, la resta sols és sorra.”

Un dels estudiants va aixecar la mà i va demanar què representava el cafè. El mestre tot somrient va dir: “Què bé que em facis aquesta pregunta. Només és per demostrar-vos que no importa com d'ocupada pugui semblar la teva vida, sempre queda lloc per un parell de tasses de cafè amb un amic.”

Espero que us serveixi