L'Associació

ACCU Catalunya és l' Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya, i actualment compta amb 850 socis.

ACCU Catalunya forma part del Consell Consultiu de Pacients del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. És membre de  la Confederación de Asociaciones de Enfermos de Crohn y Colitis Ulcerosa de España (ACCU España), amb més de 8.000 associats, repartits en 34 ACCU provincials o autonòmics. ACCU España és membre fundador de la "European Federation of Crohn's and Ulcerative Colitis Association" (EFCCA).

Història d'ACCU Catalunya.

Vam néixer al setembre de 1992 gràcies a l'esforç i iniciativa de la estimada i inoblidable Carme Batlle que, havent conegut la formació de ACCU Màlaga, es va posar en contacte amb el Dr Pecasse, disposada a agrupar els malalts de Crohn i Colitis ulcerosa de Catalunya .

La Carme, juntament amb un petit grup de malalts amb els quals es reunia a casa seva, va iniciar la tasca de fundar l'Associació. Va enviar a la premsa una petita nota en què s'explicava la seva intenció de formar l'associació i convidava a tots els malalts interessats en el tema a contactar amb ella. Tots els que vam contestar a la crida vam ser convidats a participar a la 1 ª REUNIÓ GENERAL de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa que es va celebrar a Barcelona el 14 de setembre de 1992. Va ser un veritable èxit. La sala estava abarrotada i va ser un plaer conèixer en persona tant a la Carme com als doctors Miquel Àngel Gassull  i Leon Pecasse, que tant ens han ajudat, i a més a un munt de malalts amb els quals podíem compartir les nostres vivències en relació a la rara malaltia que ens havien diagnosde malalts ticat, i de la que a penes sabíem res.

Aquest dia vam descobrir que ¡no estàvem sols!. La idea de que la millor ajuda per a un pacient prové d'altres pacients, en què sempre insistia la Carme, va ser molt ben acollida i de seguida vam començar a reunir-nos. Al principi ho vam fer al Centre Cívic de Drassanes. Intentàvem resoldre els nostres dubtes ajudant-nos uns als altres ... i així va ser creixent el grup.

El 30 d'abril de 1993 va tenir lloc la 1 ª Assemblea General de Socis, en la qual es va llegir l'Acta Fundacional i es van celebrar les primeres eleccions, després de la renúncia de la Junta Rectora que havia operat fins llavors. Es va triar la 1 ª Junta Directiva, presidida per la Carme Batlle. Ella va ser la gran impulsora d'aquest projecte que ha arribat fins avui, i sempre estarà en el record de tots els que la vam conèixer, amb el seu somriure i la seva paciència per escoltar a tot aquell que tingués alguna consulta que fer-li.

En aquesta primera època vam assistir a conferències molt interessants, que ens van ajudar a conèixer millor la nostra malaltia i el seu tractament, i a conviure amb ella en harmonia. Hem de destacar l'aportació en aquest aspecte del Dr Gassull, Cap del Servei de Gastroenterologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, que sempre ha participat en els actes en què se li demanava la seva col.laboració, i que juntament amb el seu equip ha estudiat i investigat durant anys la EII.

La pèrdua de la Carme va suposar un cop dur per a nosaltres, però un cop en marxa ja no ens podíem aturar i vam seguir endavant amb l’Olimpia  Meseguer com a nova presidenta. Ella va posar al servei de l'Associació tota la seva energia i dedicació. Va impulsar un grup d'autoajuda, va buscar local, va organitzar conferències, va demanar ajuda als equips  mèdics, laboratoris, etc ...

Entre les moltes coses que es van fer en aquest període destaquen les II Jornades de Joves, celebrades a Sitges del 1 al 5 de maig de 1996, i tot l'esforç realitzat per aconseguir que TV3 ens concedís la possibilitat de donar a conèixer la EII a tota Catalunya atorgant la celebració d'una Marató.

Després d'un període de gran activitat, l’ Olimpia acusa molt cansament i ens comenta que arriba el moment de fer eleccions per el seu relleu. Estem ja en 1999 i la Fina Lladós és elegida com a Presidenta.

La Fina fa un treball intens a favor de l'Associació, seguint la tasca de divulgació,  i el 15 de desembre de 2002 tot el treball d'anys rep la seva recompensa ja que se celebra la Marató de TV3, dedicada a les malalties inflamatòries cròniques,  i en la que la nostra malaltia és molt ben explicada a la societat pels nostres metges amb l'ajuda dels nostres testimonis.

La Fina assumeix també les responsabilitats de Vicepresidenta primera i després de Presidenta de ACCU España, amb l'augment de dedicació i esforç que això suposa.

També afavoreix la col.laboració amb GETECCU i amb laboratoris farmacèutics, i el 2005 surt a la llum el Llibre Blanc sobre costos socials i econòmics de la EII.

 El 16 de novembre de 2006 vam participar en la celebració a l'Hotel Avenida Palace de Barcelona de la Nit Solidària de FECCU, Fundación Española de Crohn i Colitis Ulcerosa, de la qual la Fina era Vicepresidenta, i que té per objectiu recollir fons per a la investigació la EII.

Un altre acte a destacar és l'organització de les XIII Jornades de Joves que es van celebrar el 2007 a Barcelona, coincidint amb el dia de Sant Jordi.

Després d'aquest període frenètic, la Fina li passa el relleu a la Imma Torrecillas, que durant un període breu segueix lluitant amb la mateixa moral que les anteriors Presidentes perquè es compleixin els objectius de l'Associació.

L'any 2009, la Junta Directiva proposa com a President al Manuel Rivero, que accepta el càrrec a l'Assemblea Extraordinària de juliol de 2009.

A l’assemblea General Extraordinària de 2011 en Manel Rivero surt reelegit com a president, càrrec que manté fins el 26 de juny de 2014, data en la que dimiteix per motius personals i de salut. El substitueix la Immaculada Torrecillas, vicepresidenta de la Junta, fins  a l’Assemblea General Extraordinària celebrada el 17 d’abril de 2015.

En aquest període es fa una tasca important d’apropament i col·laboració amb les unitats de malaltia inflamatòria intestinal (MII) i serveis de l’aparell digestiu dels hospitals.

L'11 de febrer de 2012, en el marc de la "II Aula de Malaltia Inflamatòria Intestinal Pediàtrica (MII-P) per a malalts i pares", vam presentar aquest projecte conjunt d’ ACCU Catalunya i de la Unitat per a la Cura Integral de la MII Pediàtrica l'Hospital Sant Joan de Déu: “Suport escolar per als nens i adolescents amb malaltia inflamatòria intestinal (MII)”

També gràcies al web i a les xarxes socials millorem la comunicació amb els socis i pacients de MII en general.

El 6 d’abril de 2013 ACCU Catalunya celebra el seu XX Aniversari en una jornada que té lloc a l’Hotel Catalonia Barcelona Plaza i a la que assisteixen els nostres metges i pacients. ACCU Catalunya exposa els seus projectes.

El 20 de  desembre de 2013, en roda de premsa a Girona presentem el projecte “No puc esperar! - ¡No puedo esperar! d’ ACCU Catalunya  i la Unitat de MII de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.

El 2 de març de 2014 es posa en marxa el projecte “Deportistas EII d’ ACCU Catalunya.  

L’objectiu d’aquests projectes és ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients de MII.

A l’Assemblea General Extraordinària de 17 d’abril de 2015 es van celebrar eleccions, sortint escollit  com a president l’Enric Bosch qui va presentar la nova Junta que, d’ara en endavant, s’encarregarà de continuar la tasca de millorar i fer créixer la nostra Associació.