Què és el projecte “NO PUC ESPERAR!”?

10/03/2015

És un projecte pensat per a totes aquelles persones que per algun problema mèdic, no contagiós, necessiten utilitzar urgentment un lavabo.

És un projecte d’ACCU Catalunya i de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, que està pensat per a totes aquelles persones que per algun problema mèdic, no contagiós, necessiten utilitzar urgentment un lavabo.

Un dels problemes que més angoixa i preocupa als pacients de malaltia inflamatòria intestinal és la necessitat contínua i, de vegades imprevisible, d’anar al lavabo. Algunes persones veuen afectada la seva qualitat de vida per aquesta situació degut que els  costa sortir de casa o fer vida social per por a no trobar un lavabo accessible en el moment necessari.

Per dur a terme aquest projecte amb èxit, és necessari informar sobre les necessitats dels portadors de les targetes i sobre el que representa tenir malalties cròniques no contagioses, a la societat en general, a les entitats públiques, a les associacions de comerciants i d’hostaleria... i implicar-les en el procés.

Així, es procuraran acords de col·laboració amb diversos establiments per tal que autoritzin l’ús dels lavabos als portadors de les targetes “no puc esperar!”.

S’han dissenyat i creat: un llibret amb tota la informació del projecte, un fulletó/tríptic informatiu per als pacients i la societat, un adhesiu identificatiu per als establiments adherits, i la targeta per als pacients. També es contempla l’ús d’una APP per telèfons mòbils en un futur pròxim.

Les targetes s’emetran des d’ACCU Catalunya i es lliuraran als facultatius especialistes i al personal sanitari, per tal que aquests les facin arribar als pacients que considerin necessari. Les targetes no seran nominals, però sí estaran numerades per seguir un control d’entrega. Les tragetes seran gratuïtes per als pacients.

"NO PUC ESPERAR! - ¡NO PUEDO ESPERAR!" és un projecte que va començar amb una prova pilot a la ciutat de Girona al desembre de 2013, i que continuarà expandint-se a la resta de ciutats.  És un projecte dinàmic que contínuament estarà actualitzant ja sigui perquè hi hagi nous pacients diagnosticats que necessitin la targeta, o bé perquè hi hagi nous establiments adherits.

Pel que fa al desenvolupament i a la implantació d’aquest projecte en les ciutats catalanes, necessitem el suport d’ajuntaments, entitats públiques, associacions de comerciants i d’hostaleria, i d’un gran nombre de voluntaris (pacients o no pacients), i d’algun col·laborador més,  ja que cal recordar que és gratuït per als  pacients. Des d’aquí volem fer una crida a tots els interessats en col·laborar amb aquest projecte! Podeu contactar amb nosaltres a accucat.npe@gmail.com

La comissió del projecte: Dr Xavier Aldeguer (Hospital Trueta), Ángeles Roca, Lourdes Díez i Enric Bosch (per ACCU Catalunya) valorem l'experiència, d'aquests primers mesos, com a molt satisfactòria.

Abans de començar la implantació del projecte, vam estar treballant i analitzant tot aquest tema durant 18 mesos, i vam veure altres projectes d'altres països. Al projecte "No puc esperar! - ¡No puedo esperar!" hi ha innovacions respecte a altres països:

  • La implicació dels metges en el projecte, ja que són ells els que decideixen quins pacients poden necessitar la targeta.
  • No tots els pacients amb MII la tindran, només els que els metges considerin necessari.
  • La gratuïtat de la targeta i el fet de no ser necessàriament soci de ACCU Catalunya per tenir-la.
  • La possibilitat que altres pacients, que no tinguin MII, puguin rebre la targeta: ostomitzats i colectomitzats per qualsevol causa i pacients amb càncer de recte.

La marxa del projecte, actualment, és molt bona, i la societat ha respost solidàriament molt bé. En aquests moments, estem tancant altres acords, en altres llocs. I continuarem treballant fins implantar a les ciutats arreu de Catalunya, que és la nostra àrea de treball.

Nota important:

"NO PUC ESPERAR!" compta amb el suport del Consell Consultiu de Pacients del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, de la Societat Catalana de Disgestologia i de GETECCU (Grupo Español de Trabajo en Enfermedad de Crohn y Colitis Ulcerosa); i amb la col·laboració del patrocinador AbbVie.

El projecte no podria dur-se a terme sense la col · laboració de metges, voluntaris, ajuntaments, associacions de comerciants i d'hostaleria, altres associacions i establiments, patrocinadors, i mitjans de comunicació. Moltes gràcies a tots!