"Nutrició a la malaltia inflamatòria intestinal (MII)" (Resum de la conferència)

01/10/2012

ACCU Catalunya y la Unitat de Suport Nutricional del Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona organizan una conferencia y unas sesiones prácticas sobre este tema.

ACCU Catalunya i la Unitat de Suport Nutricional de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona organitzen una conferència i unes sessions pràctiques sobre "Nutrició a la malaltia inflamatòria intestinal (MII)".

A causa de les nombroses peticions que hem rebut per part dels nostres associats sobre el tema de la nutrició en la MII, estem organitzant diferents activitats sobre aquest tema. En primer lloc, s'impartirà una xerrada teòrica i en dies posteriors s'organitzaran diverses sessions pràctiques, en petits grups, per les persones que estiguin interessades.

La conferència (xerrada teòrica): "Nutrició en la malaltia inflamatòria intestinal (MII)", es realitzarà el dimecres 19 de setembre a les 19:00 hores a l'Hospital Vall d'Hebron, Antiga Escola d'Infermeria, 1a. planta. Unitat de Nutrició.

Posteriorment, informarem de tot el referent a les sessions pràctiques.

NOTA: "Nutrición en la enfermedad inflamatoria intestinal (EII)" - Resumen de la conferencia elaborado por la dietista y socia de ACCU: Núria Duran Martí. (en castellano) clicar aquí. 

Nutrició a la malaltia inflamatòria intestinal (MII)” 

(Resum de la conferència fet per la dietista i sòcia d’ACCU Catalunya Núria Duran Martí).

El passat dimecres dia 19, ACCU Catalunya i la Unitat de Suport Nutricional de l'Hospital Universitari Vall d'Hebrón de Barcelona van organitzar una conferència sobre "Nutrició a la malaltia inflamatòria intestinal (MII)". Seguidament us fem un resum del que es va parlar a la conferència. Trobareu més informació i amb més detalls a la pàgina de la UACC (Unitat d’atenció Crohn Colitis).

El dietista de la unitat Hegoi Segurola és qui va portar a terme la xerrada, en la que va assistir molts socis i familiars d’ACCU. El principi ens va fer una breu explicació del que és la malaltia inflamatòria intestinal, símptomes i quines parts poden ser afectades. Seguidament ja ens va parlar de l’alimentació que es recomana a les persones que tenen una malaltia inflamatòria intestinal (MII) quan es troben en una fase activa de la malaltia, diferenciant un brot sever, moderat o lleu, i l’alimentació que es recomana en una fase de remissió.

Ens va comentar que en la MII, hi ha una prevalença alta de desnutrició, degut a varies causes com; la mala absorció dels nutrients a nivell intestinal quan la malaltia està activa,  hi pot haver-hi hipercatabolisme en l’organisme (degut a l’activitat inflamatòria, febre, corticoides, infecció...) i sovint hi ha una disminució de la ingesta (dolor abdominal, pèrdua de gana, malestar, dejuni terapèutic...). Si hi ha algun deficit vitamínic i/o mineral es subministren per diferents vies les vitamines i/o suplements.

També va comentar breument la nutrició enteral (NE) que poden necessitar alguns malats quan estan en un brot sever de la malaltia o quan estan hospitalitzats per complicacions deguts a la pròpia malaltia.  Algunes persones poden començar fent una dieta líquida (obtenint un mínim de calories amb hidratació) i amb batuts orals (enriquits amb proteïnes i energia). Després d’unes hores o dies (molta variabilitat individual: gravetat dels símptomes, quina part està afectada, resposta el tractament...) ja s’iniciarà una dieta basal sense residus ni lactosa i s’aniran reduint el envasos de NE.

Dieta en la malaltia inflamatòria intestinal, en diferents fases:

Dieta Brot Sever - Dieta brot moderat - Dieta brot lleu - Dieta en fase de remissió.

* NOTA IMPORTANT: podeu llegir la continuació d'aquest resum (en català) a la nostra pàgina de "malalties" aquí.

Agraint la col·laboració de la unitat de suport nutricional de l'Hospital Universitari Vall d'Hebrón de Barcelona. Degut a l’interés dels assistents, es va parlar que més endavant,  és realitzarà un taller pràctic enfocat a l’alimentació, ja que aquesta xerrada per falta de temps no es va poder realitzar.