Entrevista a la Dra. Maria Esteve sobre el coronavirus en malalts de Crohn i colitis ulcerosa

06/03/2020
Alejandro Amo. President de ACCU a Catalunya. Investigador cientific-tècnic.

Actualització: La entrevista al Dr. Xavier Calvet es mes recent i porta novetats importants: segons els assaigs clínics recents, en general NO TENIM RISC AFEGIT:
https://www.accucatalunya.cat/es/noticias/los-enfermos-de-eii-no-parecen-tener-riesgo-aumentado-de-covid19-entrevista-al-dr-calvet/

Entrevista realitzada a la Dra. Maria Esteve pel president d’ACCU Catalunya Àlex Amo el 27 de febrer de 2020. Adaptació del vídeo a text, per a major difusió, realitzat per Júlia Moreno, Tresorera d’ACCU  Catalunya.

 

En ACCU Catalunya tenim la immensa sort de comptar amb un Consell Científic Assessor que ens ajuda a triar les decisions, estratègies, missatges i accions correctes quan necessitem del criteri expert de professionals sanitaris.

Psicologia, pediatria, infermeria, i per descomptat digestologia són disciplines representades en aquest consell, i si bé intentem no molestar-los molt, de tant en tant es converteixen en protagonistes essencials perquè ACCU Cat pugui fer el seu treball amb garanties i amb l'insubstituïble aval de l'evidència i criteri científics.

Qui millor per a parlar-nos del Coronavirus (COVID-19) que la Dra. Maria Esteve, presidenta del nostre Consell Assessor. María no és només presidenta del nostre consell sinó que també col·labora en la Societat Catalana de Digestologia, en el Grup Espanyol de Treball en Crohn i Colitis Ulcerosa, i en la European Crohn and Colitis Organization (on dissenya les guies mediques de prevenció d'infeccions tipus grip i COVID-19 en pacients de MII). Però abans de res, és persona accessible i sempre disposada a col·laborar amb i per al pacient.

Incloc a continuació el text de l'entrevista telefònica que li vam fer fa ja una setmana. Aquesta entrevista, ja la pugem a Youtube, i amablement ha estat transcrita a text per Júlia Moreno, tresorera de la casa i vigorosa col·laboradora (Gràcies Júlia!).

 


 

 • Abans de començar en matèria, ens agradaria presentar a la Maria degudament, amb el que hi ha una sèrie de puntualitzacions a fer. Maria és una de les persones que estan dissenyant el pla estratègic o la metodologia perquè en l'àmbit europeu s'estandarditzin les bones pràctiques mèdiques per a evitar que els malalts de Crohn i colitis ulcerosa tinguin el virus de la grip. Explica'ns, Maria.
 • Jo estic precisament participant en la guia Eco de prevenció i tractament de la infecció oportunista i m'encarrego en particular de fer les recomanacions del virus de la grip, és a dir, segurament haurem de posar alguna específica en el maneig en el futur del corona

 

 • En primer lloc hauríem d'explicar què és el corona virus, perquè la ciutadania té només la visió feta del que s'està dient en televisió, que pot ser exagerada. Ja ens hem enfrontat a altres ceps de virus de la família Coronavirus en els últims anys. A què ens estem enfrontant?
 • És un virus que el seu reservori està en els animals i que es transmet per via respiratòria i per contacte, com molts virus. Posem com a model el virus de la grip, que és un virus molt més conegut de molts anys i que ens afecta tots els hiverns. Per tant, les mesures de precaució han de ser molt similars. L'única diferència és que el virus de la grip fa molts anys que està entre nosaltres i se li tenen les mesures molt ben preses, en canvi el corona virus és un virus nou en aquest sentit, que infecta per primera vegada als humans. Produeix uns símptomes respiratoris. Alguns casos, igual que amb el virus de la grip, es poden complicar, fonamentalment amb sobre infeccions bacterianes, en forma de pneumònies per exemple. Quan afecta persones més vulnerables pot comportar riscos i això és el mateix que veiem cada any amb el virus de la grip, és a dir, exactament igual.

 

 • A la gent això li costa molt d'entendre i els genera desconfiança: s'estan prenent unes mesures que la gent percep com molt dràstiques o exagerades, per a un virus que en principi té una mortalitat i un nivell d'amenaça equivalents a la grip. La gent el que no entén com lògic. Llavors, quina és la diferència?
 • L'única diferència és que s'ha intentat evitar que, igual que passa amb el virus de la grip, es converteixi en una pandèmia, perquè això obligarà cada any a prendre mesures de prevenció. La idea era intentar-ho erradicar. D'aquí les mesures tan aparatoses i dràstiques. Malgrat això, sembla que és possible que no es pugui evitar, però bé, al final el que faran els experts serà trobar una vacuna i igual que ens vacunem de la grip, probablement haurem de vacunar-nos del COVID-19.

 

 • Just fa 48 hores de la nostra primera crida sobre el tema, en la qual et sol·licitava, en nom d'ACCU que us pronunciéssiu des de les societats mèdiques. Us hem d'agrair la vostra velocitat a l'hora de respondre, perquè en qüestió de dos dies ja tenim un comunicat conjunt (http://geteccu.org/nota-informativa-coronavirus) i no ens podem queixar. Ara bé, hi ha molts punts interessants en aquest comunicat. En les seves primeres línies ja indica: "l'únic medicament que s'ha associat amb un major risc de grip són els corticoesteroides". Què vol dir això per als pacients?
 • Bé, mentre revisàvem la literatura científica per a elaborar el nostre comunicat, trobem un estudi que va avaluar a més de 100.000 pacients que tenien malaltia Inflamatòria intestinal i que estaven prenent diversos tipus de medicaments per a la MII. L'estudi pretenia determinar si aquests medicaments estaven relacionats amb un increment d'infecció pel virus de la grip. El que es va veure és que el risc d'infecció s'associava sobretot amb aquells pacients que estaven tractats amb corticoesteroides. En canvi, no es va trobar un augment del percentatge d'infecció en pacients que estaven tractats amb tiopurinas (AZATIOPRINA, MERCAPTOPURINA) o biològics (INFLIXIMAB i tots els "MAB"). Llavors, en aquest sentit, nosaltres volem transmetre tranquil·litat, perquè els riscos de l'abandó dels tractaments, en aquest moment, clarament superen els riscos potencials de poder tenir una infecció per coronavirus. Els nostres pacients amb malaltia inflamatòria intestinal tenen a vegades infeccions, ja ens enfrontem regularment amb això i els tractem adequadament en funció de l'agent causant d'aquesta infecció. Per tant, estem preparats per a tractar qualsevol complicació infecciosa. Eventualment en el cas que es produeixi una infecció per coronavirus en un pacient de MII, hauríem d'actuar exactament igual que sempre: quan hi ha sospita que un pacient amb MII i immunodeprimit té el virus de la grip, li fem un frotis per a determinar-lo.

 

 • Maria, hi ha un altre punt que crec que també és molt important perquè hi ha molts pacients que han estat insinuant aquests dies que potser seria millor deixar els biològics. Però els metges adverteixen que l'abandó d'aquests medicaments per a les MII pot produir un fenomen anomenat "immunogenicitat" Podem explicar a l'audiència en què consisteix aquesta immunogenicitat que ens arrisquem a contreure si deixem els biològics?
 • A vegades l'organisme té tendència a crear anticossos contra el medicament biològic. Quan tornem a reintroduir un biològic temps després d'haver-lo deixat (un període que anomenem "de finestra"), el que pot passar és que el cos faci una reacció adversa. És a dir, tots aquests abandons de la medicació, quan no són pautats, programats i decidits de manera conjunta i prevista, poden complicar moltíssim el maneig dels pacients. El que ens preocupa és que hi hagi una pèrdua d'eficàcia d'aquests fàrmacs que després, quan els tornem a reintroduir, no es pugui recuperar. En definitiva, els riscos de l'abandó terapèutic per una eventual infecció (que el més probable és que no es produeixi), realment superen per molt els riscos inherents de la infecció per coronavirus, que pel que se sap és, en general, és una infecció benigna.

 

 • De moment la taxa de mortalitat d'aquest virus és inferior a la de la grip convencional.
 • Sí, el que se sap fins ara és que està al voltant del 2%, encara que això també va variant, perquè al principi es diagnosticaven només els casos més greus i per tant les xifres de mortalitat del principi eren molt elevades. Això és el que passa per exemple a l'Iran. L'Iran és un lloc on el sistema sanitari és dolent. El que ha passat és que s'han diagnosticat solament els casos que són molt greus, i per tant el percentatge de mortalitat a l'Iran és molt elevat. En canvi, als països europeus, el percentatge de mortalitat està baixant, fins i tot és molt probable que quan es diagnostiquin massivament tots els casos de coronavirus, l'índex de mortalitat es quedi al voltant de l'1% o menys. En altres paraules, els percentatges de mortalitat depenen molt del nombre de casos que es diagnostiquen; si es diagnostiquen tots, el percentatge de mortalitat baixa, però si només es diagnostiquen els casos més greus, els percentatges de mortalitat són erròniament més elevats. En aquest moment el que sabem és que els percentatges de mortalitat estan més o menys igual als que es produeixen amb el virus de la grip ordinària.

 

 • Per tot això que has explicat, les persones que no estan habituades a treballar amb dades i estadístiques mèdiques es poden auto enganyar en conèixer aquestes dades.
 • Clar, les xifres sempre s'han de posar en context i a vegades es malinterpreten, igual com es parla a vegades també del risc de sofrir infeccions, etc., que tot això s'ha de posar en context, és a dir, risc una mica més elevat no vol dir que sigui la norma, perquè amb els percentatges d'infecció, de complicacions i de mortalitat també s'han de posar en context.

 

 • Finalment, una cosa que també estem observant molt, és que la gent es posa les màscares pensant que això els protegeix i a més s'estan utilitzant màscares de tipus quirúrgic, que són les de paper, sense els filtres ni els estàndards de qualitat necessaris per a protegir al seu portador de qualsevol patologia similar a un corona
 • Que tota la població vagi amb màscara no té cap sentit. Quan hi ha un cas de sospita d'infecció, és aquesta persona la que s'ha de posar una màscara. En la població general, les màscares, bates, guants... no tenen cap sentit. A més com dius s'estan utilitzant màscares que no protegeixen enfront d'aquest virus, màscares d'aquestes tan fines, que es trenquen o espatllen en relativament poc temps i que poden ser pitjor opció perquè donen una falsa sensació de seguretat. El que és molt important és la higiene, sobretot la higiene de superfícies en llocs on hi ha hagut alguna persona que pot estar contagiada.

 

 • Maria, desitges fer algun altre comentari o compartir alguna conclusió?
 • En resum, això s'ha dit del dret i del revés, que sobretot tranquil·litat, jo entenc que clar per a les persones que ho veuen des de fora pensin, sí, m'estan dient que tranquil·litat, però després estan aïllant a centenars de milers de persones a tot el món, potser doncs, que no hagi d'estar tan tranquil com realment em diuen. Jo vull transmetre, de debò aquesta tranquil·litat perquè tot això es fa per a intentar que aquesta infecció no cronifiqui. Clar, si poguéssim treure'ns de damunt aquest virus i no haver d'estar pendents cada any seria bo. És a dir, és una mesura més aviat per a la protecció general de la població i no tant pel risc individual de cada persona. En aquest sentit jo, igual que la resta d'autoritats sanitàries que ens estan transmetent tranquil·litat, vull transmetre la mateixa tranquil·litat però que se sàpiga que és de debò. És a dir, és una infecció que afecta a tothom, però tenim la sort d'estar en un lloc on el sistema sanitari funciona per a tothom perquè és universal. S'han fet comunicats escrits que s'han enviat a GETECCU i s'han publicat. Tots hem anat ràpid perquè la gent ho sabés al més aviat possible, però no ha d'alarmar de cap manera perquè és un tipus de virus molt semblant al virus de la grip.