CatSalut comença a vacunar a pacients de Crohn i Colitis Ulcerosa sota certes condicions

21/04/2021
Alex Amo

Aquesta setmana, CatSalut ha comunicat a tots els hospitals de Catalunya que poden procedir a vacunar als pacients de Crohn i colitis ulcerosa que compleixin certes condicions.

Aquesta setmana, CatSalut ha comunicat a tots els hospitals de Catalunya que poden procedir a vacunar als pacients de malalties immunomediades (entre elles, la Malaltia de Crohn i la Colitis Ulcerosa) i que a més estiguin rebent tractaments biològics o tractaments immunomoduladors. 

Segons el nostre Consell Assessor, la vacuna que s'ha decidit utilitzar en les persones que siguin cridades a aquest grup és la vacuna de Moderna. No tenim detalls de per què s'ha triat aquesta vacuna en particular, però sí que ens comenten des dels organismes de recerca que totes les vacunes estan funcionant amb la mateixa eficàcia i seguretat als pacients de malalties immunològiques com ara Malaltia de Crohn, colitis ulcerosa o VIH. Per tant, aquells pacients de MII que ja han estat vacunats amb altres vacunes (AstraZeneca en el cas de personal essencial), han d'estar completament tranquils i no han de considerar aquesta notícia com un problema o un desavantatge. Al marge del percentatge d'eficàcia per prevenir la COVID19, una dada més important que no es comenta als mitjans de comunicació és que actualment totes les vacunes disponibles baixen el risc de mort per COVID19 (encara que es desenvolupi la malaltia a l’infectar-se) pràcticament al 0%.

La decisió presa per CatSalut no implica que els pacients de MII amb aquests tractaments ara siguin considerats persones amb un risc extremadament elevat. Per prevenció, se'ns considerarà lleugerament per sobre del risc de la població general sana, però per sota de gent gran i de molts altres tipus de malalts que s'han vacunat primer durant aquests mesos. En la pràctica, els pacients de MII estan presentant estadístiques de malaltia greu i de mortalitat similars a la població general, per la qual cosa no hem estat el grup més urgent a ser vacunat.

Recordem que tota informació proporcionada per ACCU Catalunya procedeix de fonts científiques i de l'administració pública, però ha de considerar-se com a orientativa. En cas de dubtes, és imprescindible consultar amb el nostre metge habitual, atès que és qui coneix el nostre historial mèdic i serà la persona indicada a assessorar-nos.

Finalment, agrair al nostre Consell Mèdic Assessor l'atenció i el temps dedicats, i que treballin sempre per defensar els nostres interessos i per mantenir-nos informats.