Nutrició a la Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII)

Dieta per Malaltia Inflamatoria Intestinal y altres recomanacions de nutrició d'ACCU Catalunya

La nutrició en la malaltia inflamatòria intestinal (Crohn i colitis ulcerosa) és un tema complex.

Inicialment es pensava que l'alimentació no podria influir en absolut a aquestes malalties.

Amb tot i amb això, i amb el pas el temps, els científics defensors de la nutrició en la MII han aconseguit proporcionar evidències que aplicar determinades estratègies d'alimentació pot donar potents resultats encara que no curar la malaltia.

A la MII hi ha una prevalença alta de desnutrició a causa sobretot de la mala absorció dels nutrients a nivell intestinal quan la malaltia està activa. També pot haver-hi gran pèrdua de massa muscular en l'organisme deguda a l'activitat inflamatòria, febre, corticoides o infecció. Sovint hi ha també una disminució de la ingesta a causa de el dolor abdominal, la pèrdua de gana, el malestar ...

És recomanable que la persona amb MII estigui motivada i conscienciada sobre la importància que tenen uns hàbits de vida saludables (exercici, control de l'estrès i menjar sa). Aquests hàbits saludables no curen, però ajuden als pacients de MII a mantenir qualitat de vida i frenar alguns dels problemes de la MII a llarg termini.

Per tant, és aconsellable que s'aposti per una alimentació sana i nutritiva (dins de la situació clínica de cada moment) perquè un dels principals problemes de la MII és la pobra absorció dels aliments. Això pot portar a problemes i símptomes adicionals que, si bé no estarien directament causats per la MII, poden fer perdre qualitat de vida, confondre com a part inherent de la malaltia i no atendre correctament. Un exemple d'això pot ser l'aparició d'aftes bucals o rampes musculars, que poden estar causats per la mateixa activitat de la MII, però també poden ser degut a una deficiència de certs nutrients que podria corregir-se amb l'assessorament nutricional / mèdic adequat.

Què recomanem des d'ACCU Catalunya per adaptar la nostra nutrició a la Malaltia Inflamatòria Intestinal?

Llibre "RECEPTES SENSE FIBRA" de la Dra. Judit Soto

Aprendre i dominar les pautes de nutrició baixa en residus, ja que seran d'extrema utilitat en cas de brot, d'estenosi (estrenyiment de l'intestí) o també en cas que siguem pacients portadors d'una ostomia (ja sigui colostomia o ileostomia). Per a això, recomanem el llibre "RECEPTES SENSE FIBRA", llançat al juny de 2020 per la nostra assessora en salut, la Dra. Judit Soto.

La Dra. Soto és metgessa i pacient de Malaltia Inflamatòria Intestinal, i en aquest llibre explica la seva investigació d'un any sobre els últims descobriments científics de la nutrició en la Malaltia Inflamatòria Intestinal. El llibre també té una segona part dedicada exclusivament a receptes saboroses i 100% compatibles amb la Malaltia Inflamatòria Intestinal i els seus diferents estats.

Vídeo explicatiu del llibre "RECETAS SIN FIBRA": https://www.youtube.com/watch?v=xMtdB12moWI

Enllaç de compra a Amazon.es: https://amzn.to/3ge5Nh8

Utilitza la dieta proposada per l'Hospital Vall d'Hebron com a base

Descarregar aquesta dieta en PDF pot ser d'utilitat per a totes aquelles persones que no vulguin explorar un document més extens i amb explicacions com el llibre de la Dra. Judit Soto, i en el seu lloc prefereixin seguir una pauta més senzilla encara que sigui una dieta més monòtona .

NOTA: Aquesta dieta és de l'any 2015 i la ciència ha canviat la seva postura respecte a alguns aliments que no són saludables en cap fase de la Malaltia Inflamatòria Intestinal. És possible que sigui necessari fer més ajustos en funció de cada cas. És recomanable comptar amb assessorament i seguiment personalitzat de dietista-nutricionista especialitzat, i consultar amb el nostre metge digestiu qualsevol canvi que vulguem realitzar a la nostra alimentació.

Descarregar dieta MII de l'Hospital Vall d'Hebron (2015) (en català)
Descarregar dieta MII de l'Hospital Vall d'Hebron (2015) (en castellà)

Assistir a el taller "Nutrició en la Malaltia Inflamatòria Intestinal"

ACCU Catalunya imparteix regularment aquest taller, segons demanda, en les quatre províncies de Catalunya.

També s'està començant a impartir en línia amb motiu de la pandèmia de COVID19.

Si vols ser informat de quan es realitzarà el proper taller i passar a la llista d'espera, contacta amb nosaltres per correu electrònic: info@accucatalunya.cat

NOTA: Els socis d'ACCU Catalunya tenen prioritat i és possible que omplin l'aforament màxim d'aquests tallers.

Sol·licitar consulta de Dietista-Nutricionista especialitzat en Malaltia Inflamatòria Intestinal

ACCU Catalunya tracta de mantenir una selecció de dietistes-nutricionistes especialitzats en Malaltia Inflamatòria Intestinal. Contacta amb nosaltres per correu electrònic per a més informació.

Si a més ets soci d'ACCU Catalunya, pregunta si pots accedir a les condicions econòmiques avantatjoses per contractar aquest servei, que hem aconseguit gràcies al nostre acord de col·laboració amb CoDiNuCat, el col·legi de dietistes-nutricionistes de Catalunya.

(Última revisió amb novetats científiques i oferta actualitzada d'activitats i serveis de l'entitat: Juliol 2020)