Malalties Inflamatòries Intestinals (MII)

La malaltia inflamatòria intestinal (MII) és una malaltia crònica que afecta l’aparell digestiu, que de moment no es pot curar, i que no és contagiosa.

Incideix sobretot en joves i sovint afecta, també, als nens. L'edat de començament és generalment entre els 15 i 25 anys, encara que hi ha persones que tenen els seus primers símptomes als 50-60 anys.

La malaltia de Crohn i la Colitis Ulcerosa són les principals malalties inflamatòries intestinals.

Ambdues causen inflamació del tub digestiu, fet que pot causar dolor, diarrees i sagnat, però existeixen diferències entre ambdues: mentre que la colitis ulcerosa afecta al còlon, a la malaltia de Crohn la inflamació pot localitzar-se a qualsevol part del tracte digestiu, des de la boca fins a l’anus.

Els símptomes més comuns són: dolor abdominal, recargolaments freqüents, a vegades sagnat rectal, anèmia (que pot causar marejos o cansament), fatiga (cansament extrem), disminució de la gana, pèrdua de pes i també febre.

Addicionalment hi poden haver lesions a la pell, als ulls, o dolors articulars.

En nens/es i adolescents hi pot haver endarreriment del creixement.

És important saber que a la MII s’alternen períodes d’activitat de la malaltia amb símptomes importants (coneguts com a brots o crisis), amb altres períodes en què la malaltia s’atenua (fases de remissió).

En ocasions, es pot tenir un brot greu de la malaltia i pot caldre tractament hospitalari.

En casos molt greus, pot ésser necessari extirpar, mitjançant cirurgia, les parts afectades de l’intestí. La cirurgia a vegades inclou la creació d’una ileostomia.

No és una malaltia rara en el món desenvolupat i sí que ho és en els països pobres.

Encara que, de moment, no hi ha cura per a aquestes malalties, els programes d'investigació i educació que existeixen, van millorant la salut i la qualitat de vida de les persones malaltes.

Dades sobre la malaltia inflamatòria intestinal - MII.

La MII afecta més a prop de 3 milions de persones a Europa i més de 5 milions a tot el món.

A España la MII afecta a més de 100.000 persones, i a prop de 30.000 persones a Catalunya.

Nota important: Com és un web d'una associació de malalts preferim que, les persones que pateixen aquesta malaltia, comentin amb els seus propis metges la informació sobre la malaltia, per això nosaltres donem una mínima informació. De tota manera, si algú està interessat en saber més, els recomanem veure webs amb un contingut redactat per equips mèdics i amb l'explicació dirigida als pacients.

 

  • MII (Malaltia Inflamatòria Intestinal) en català.
  • EII (Enfermedad Inflamatoria Intestinal) en castellà.
  • IBD (Inflammatory Bowel Disease) en anglès.
  • MICI (Maladies Inflammatoires Chroniques de l’Intestin)  en  francès.
  • MICI (Malattie Infiammatorie Croniche Intestinali) en italià.