Serveis

Servei jurídic laboral

La vida laboral és una qüestió que preocupa a moltes persones afectades de Crohn o Colitis Ulcerosa per causes mèdiques. Les fases de brot, les visites a urgències, les hospitalitzacions, les visites i/o tractaments mèdics són les causes més freqüents de consulta.

Altres qüestions que preocupen a molts pacients són les tramitacions d’invalidesa laboral o els problemes a la feina causats per l’absentisme laboral per causes mèdiques.

Totes aquestes preocupacions poden ser tractades amb un advocat especialitzat en dret laboral. ACCU Catalunya té com a objectiu bàsic desplegar accions, iniciatives, programes, projectes i activitats que afavoreixin i promoguin la millora de la qualitat de vida de les persones afectades pel Crohn i la Colitis Ulcerosa, incloent l’aplicació efectiva dels drets laborals de les persones afectades per malaltia inflamatòria intestinal. És per aquest motiu que l’any 2018 ACCU Catalunya va signar un conveni de col·laboració professional amb l’advocat laboralista Isidoro Ausín per a poder oferir un servei d’assessorament jurídic laboral individualitzat per als socis de l’entitat que el puguin necessitar.

Si esteu interessats/des en rebre aquest servei, si us plau, poseu-vos en contacte amb nosaltres enviant un e-mail a info@accucatalunya.cat indicant el vostre nom complert, o bé trucar-nos al telèfon 93 314 20 62 (o al 655 16 96 54) de dilluns a divendres de 08.00h a 15:00h.

Paral·lelament, a ACCU Catalunya organitzem de forma periòdica tallers grupals de drets laborals per tractar aquest tipus de qüestions i resoldre dubtes relacionats amb aquesta temàtica.

Servei de Coaching

Viure amb una malaltia crònica com és la malaltia inflamatòria intestinal suposa una sèrie de reptes durant el dia a dia de les persones afectades que en alguns casos pot requerir d’acompanyament professional i de la necessitat d’adquirir eines personals per a acceptar la malaltia i per a poder adaptar-se a la nova realitat.

ACCU Catalunya ofereix servei individualitzat de coaching als socis que el puguin necessitar amb el coach David Martos. Els interessats en aquest servei han de contactar-nos per e-mail a info@accucatalunya o bé trucant als telèfons 93 314 20 62 (o al 655 16 96 54) de dilluns a divendres de 08.00h a 15.00h per a demanar més informació.

ACCU Catalunya també organitza de forma periòdica tallers de coaching grupals gratuïts per als socis. Són tallers participatius on es treballen les emocions que sorgeixen quan es viu amb una malaltia inflamatòria intestinal, a reflexiona sobre com ens afecten i com ens condicionen, què passa quan es viu amb situacions estressants de llarga durada i s’ofereixen eines per a afrontar aquestes situacions.  

Detall de l’historial professional d’en David Martos:

Format a Practitioner en PNL per l’Institut Gestalt de Barcelona, té la formació en Coaching acreditada per la ICF (International Coach Federation). També ha realitzat diferents cursos sobre la gestió de l’estrès i formació.

Servei de Psicologia

Viure amb una malaltia crònica, i sovint dolorosa, pot afectar la salut mental i el benestar emocional de les persones afectades i en alguns casos, de les seves famílies. Entenem com de difícil i frustrant pot ser gestionar no només els símptomes físics de la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa, sinó també  encarar un nou diagnòstic i l’estrès, la preocupació, la depressió i l’ansietat que es poden sentir al llarg del camí.

Però no estàs sol/a. 

ACCU Catalunya manté acords amb una xarxa de psicòlegs col·legiats i especialitzats per a realitzar sessions amb condicions avantatjoses pels socis de l’entitat i els seus familiars o cuidadors/es. Si esteu interessats/des en rebre aquest servei, si us plau, poseu-vos en contacte amb nosaltres enviant un e-mail a info@accucatalunya.cat indicant el vostre nom complert, o bé trucar-nos al telèfon 93 314 20 62 (o al 655 16 96 54) de dilluns a divendres de 08.00h a 15:00h.

Comptem amb els següents psicòlegs especialitzats per oferir visites en format presencial i/o virtual:

  • Daniele Vasta
  • Cristina García (Centre PIP)
  • Maite Martín (Centre PIP, especialitat nens i joves)

ACCU Catalunya actualment també té un conveni de col·laboració signat amb el COPC (Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya) per a que pacients socis de l’entitat que es troben en situació econòmica i/o social vulnerable puguin tenir accés a visites gratuïtes amb psicòlegs de la seva psicoxarxa solidària. Us podem proporcionar més informació sobre com accedir a aquest servei gratuït per email a info@accucatalunya.cat o bé trucar-nos al telèfon 93 314 20 62 de dilluns a divendres de 08.00h a 15:00h.

Busquem col·laboradors:

Si ets un psicòleg col·legiat/da al COPC o representes un centre de psicòlegs i vols formar part de la nostra xarxa, posa’t en contacte amb nosaltres a info@accucatalunya.cat

Estem especialment interessats en les províncies de Girona, Lleida i Tarragona.

Servei d'Assessorament nutricional

La qüestió de la nutrició en la malaltia inflamatòria intestinal (Crohn i colitis ulcerosa) és un tema complex. Inicialment es pensava que l’alimentació no podria influir en absolut en aquestes malalties. Però amb el pas del temps, els científics defensors de la nutrició en la MII han aconseguit proporcionar evidències confirmant que tot i que la dieta no cura la malaltia, aplicar determinades estratègies nutricionals sí que pot oferir resultats positius per a millorar la qualitat de vida i l’estat de salut de les persones afectades de Crohn o Colitis Ulcerosa.

A la MII hi ha una prevalença alta de desnutrició a causa sobretot de la mala absorció dels nutrients a nivell intestinal quan la malaltia està activa (en fase de brot). També pot haver-hi gran pèrdua de massa muscular a causa de l’activitat inflamatòria, la febre, la presa de corticoides o les possibles infeccions. Sovint hi ha també una disminució de la ingesta d’aliments a causa del dolor abdominal, la pèrdua de gana, el malestar general, etc.

És recomanable que la persona amb MII estigui motivada i conscienciada sobre la importància que tenen uns hàbits de vida saludables (fer exercici, portar un control de l’estrès en la mesura del possible i menjar sa). Aquests hàbits saludables no curen la malaltia, però ajuden als pacients de MII a mantenir i millorar la seva qualitat de vida i a frenar alguns dels problemes que la MII pot implicar a llarg termini.

Per tant, és aconsellable que s’aposti per una alimentació sana i nutritiva (dins de la situació clínica de cada moment) perquè un dels principals problemes de la MII és la pobra absorció dels aliments. Això pot donar lloc a problemes i símptomes addicionals que, si bé no estarien directament causats per la MII, poden fer perdre qualitat de vida a les persones afectades.

Què recomanem des d'ACCU Catalunya per adaptar la nostra nutrició a la Malaltia Inflamatòria Intestinal?

Servei de mentoria i acompanyament

A ACCU Catalunya som conscients que conviure amb una malaltia crònica com és la Malaltia Inflamatòria Intestinal (malaltia de Crohn o  Colitis Ulcerosa) que pot afectar diferents parts de la vida diària no sempre és fácil i que de vegades o en moments complicats (diagnosi recent, fases de brot, pròximes cirurgies, etc) pot ser molt útil parlar amb una altra persona que també conviu amb la malaltia per sentir-se més acompanyat/da.

Per aquest motiu, a ACCU Catalunya hem creat el servei de mentoria, on un persona amb MII (mentor/a) acompanya a una altra també amb MII (persona mentoritzada) que necessita acompanyament.

Agrupem (en la mesura del possible) a les persones per parelles (mentor/a i mentoritzat/da) tenint en compte situacions i edats o circumstàncies similars i altres detalls que poden afavorir que es puguin entendre bé. L’acompanyament personalitzat es pot fer tant presencialment com per telèfon o per via telemàtica (en aquest sentit donem llibertat a les persones usuàries del servei perquè s’organitzin com els vagi millor).

En el cas dels usuaris i usuàries més joves (nens i nenes de curta edat, adolescents joves, etc) fem tot el possible perquè aquest procés d’acompanyament també es pugui realitzar entre un referent mentor (pare, mare, familiar o tutor legal) que cuida d’un nena o nena amb MII i un altre referent adult familiar que també cuida d’un nen o nena afectat de MII que necessiti acompanyament i per a afavorir que les dues famílies i els nens/es (en la mesura del possible d’edats similars) es puguin conèixer.

A ACCU Catalunya sempre estem oberts a rebre noves persones mentores de totes les edats, diagnòstics i situacions per ampliar el servei i poder tenir l’opció de fer noves parelles amb persones de perfils diversos.

Els interessats en aquest servei (tant si volen ser mentors/es com si volen accedir a un mentor/a) han de contactar-nos per e-mail a info@accucatalunya o bé trucant als telèfons 93 314 20 62 (o al 655 16 96 54) de dilluns a divendres de 08.00h a 15.00h per a demanar més informació.